Τι είναι το Tie Break

Τι είναι το Tie Break; Μάθετε το νόημά του

Το tie break στο τένις είναι ένας όρος που μόνο λίγοι γνωρίζουν. Αυτή η λέξη θα ακούγεται σαν κινέζικη αν δεν έχετε παίξει ποτέ τένις ή μόλις ξεκινάτε το άθλημα. Είναι εδώ για να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε αυτόν τον δισταγμό.
Το σόου είναι εγγυημένο αν ένας αγώνας φτάσει στο Tie Break.

Τι είναι το Tie Break;

Όταν ένας αγώνας τένις φτάσει σε τάι μπρέικ και ο νικητής κερδίζει το σετ, ονομάζεται “Ξαφνικός Θάνατος”. Το tie break είναι ένα είδος έξτρα παιχνιδιού που χρησιμοποιείται για την εξομάλυνση του αγώνα αφού, όπως έχω ήδη υποδείξει, αν ένα παιχνίδι φτάσει σε αυτό το σημείο, πρέπει να είναι συναρπαστικό! Εξαιτίας αυτού, οι άνθρωποι τρέμουν και τεντώνονται καθώς ο «θάνατος» πλησιάζει στο τέλος του. Πιθανότατα να το έχετε περάσει τουλάχιστον μία φορά. Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι οδηγίες ακολουθούνται μόνο μερικές φορές και ας προχωρήσουμε στο θέμα για το οποίο ήρθατε.

Όπως είπα και πριν, τα Grand Slam αποτελούν εξαίρεση. Όλα τα Grand Slam είναι best-of-5 σετ, που σημαίνει ότι ο νικητής του τάι μπρέικ θα είναι αυτός που θα κερδίσει τρία σετ. Αν είχατε ποτέ την ευκαιρία να πάτε σε Grand Slam και αν ο αγώνας πάει και σε Tie Break, θα ζήσετε το απόλυτο όνειρο του οπαδού του τένις. Ας προχωρήσουμε. Ας το συνεχίσουμε.

Θέλετε να δείτε πόσο συναρπαστικό μπορεί να είναι το τένις; Αυτό το βίντεο δείχνει πόσο χρόνο μπορεί να διαρκέσει ένα πέμπτο σετ σε έναν αγώνα Grand Slam. Αυτό είναι το Tie-break του Wimbledon.

Ποιοι είναι οι Κανόνες Tie Break

Για να γίνει πιο κατανοητό, θα συνοψίσω τους κανόνες του τένις.

  • Αυτά είναι τα βασικά. Δεν είναι όπως στα παιχνίδια ενός σετ, αλλά είναι διαδοχικά: 1, 2, 3, 4,… και ούτω καθεξής
  • Πολλοί άνθρωποι μπορεί να αναρωτηθούν: “Πόσοι πόντοι χρειάζονται για να κερδίσεις το τάι μπρέικ;” Το tie break στο τένις ανέβηκε 7 πόντους. Δεν είναι απλό;
  • Το Tie Break ξεκινά με τον παίκτη που θα σερβίρει στο κουτί του deuce. Στο τέλος κάθε πόντου, ο αντίπαλος παίκτης θα παίξει. Κάθε δύο σερβίς θα λαμβάνονται από εκείνη τη στιγμή.
  • Ορισμένα σημαντικά τουρνουά στο επαγγελματικό σιρκουί του τένις, όπως το Wimbledon, δεν έχουν ξαφνικό θάνατο στο πέμπτο σετ. Αντίθετα, οι παίκτες θα συνεχίσουν να παίζουν μέχρι ο ένας να σερβίρει διαφορά δύο σετ για να κερδίσει ο παίκτης τον αγώνα.
  • Τα τάι μπρέικ μπορούν να κερδηθούν μόνο με 2 πόντους πλεονέκτημα. Για παράδειγμα, το 8-6 δεν γίνεται. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι τα ελίτ παιχνίδια δεν έχουν ΑΚΟΜΗ όριο.
  • Ίσως χρειαστεί να αλλάξετε πλευρά μόνο εάν οι αντίπαλοί σας σκοράρουν περισσότερα από 6. Για παράδειγμα, 4-2. Αυτό συμβαίνει μόνο μία φορά στα tie break.
  • Ο πίνακας αποτελεσμάτων για οποιονδήποτε αγώνα τένις θα δείχνει τον νικητή με ένα σημάδι 7-6 και έναν αριθμό με αγκύλες δίπλα του. Αυτός ο αριθμός δείχνει τους βαθμούς που πήρε ο «χαμένος» του τάι μπρέικ. Εάν γνωρίζετε αυτόν τον αριθμό, μπορείτε να προσθέσετε δύο (αφού κερδίζετε με διαφορά μεταξύ δύο πόντων) για να προσδιορίσετε το σύνολο πόντων του νικητή. Αν δείτε Nadal-Thiem 7-6 (3) σε έναν αγώνα, σημαίνει ότι ο Rafa Nadal κέρδισε το Tiebreak με 7-3.

Πώς πιστεύετε ότι μοιάζει το Super Tiebreak;

Αν και το όνομα μπορεί να διαφέρει, είναι παρόμοιο με το παραδοσιακό Tie Break. Είναι ένας ολοκαίνουργιος κανόνας που εισήγαγε επίσημα το ATP.
Το σούπερ τάι μπρέικ διαφέρει από το κανονικό τάι μπρέικ στο ότι είναι στο 10 αντί για 7 και μπορεί να παιχτεί μόνο σε μια συγκεκριμένη κατάσταση. Το τάι μπρέικ μπορεί να παιχτεί μόνο σε αγώνα των πέντε σετ. Το σκορ πρέπει να ισοδυναμεί με 2 σετ προς 2 (2-2-2).
Το σούπερ τάι μπρέικ εισάγεται σε πολλά Grand Slam λόγω της διαμάχης. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρησιμοποιηθεί όταν ο αγώνας έχει φτάσει τα 12 ισόπαλα παιχνίδια (12-12 στο πέμπτο σετ). Από εκεί και πέρα θα παιζόταν κανονικό τάι μπρέικ στους 7 πόντους.
Οι μαραθώνιοι αγώνες τένις θα τελειώσουν, όπως ο αγώνας John Isner-Nicolas Mahut. Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε: Εάν σκοπεύετε να παίξετε 11 ώρες τένις, βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα δυνατό κορδόνι γιατί θα χτυπήσετε την μπάλα χιλιάδες φορές.

Συμβουλές για να κερδίσετε ένα Tie Break single

Όταν παίζω μονό, μου αρέσει να κερδίζω αμέσως το τάι μπρέικ. Αυτό με απαλλάσσει από την πίεση και μου δίνει ένα μικρό διάλειμμα—οι πιθανότητές μου να κερδίσω το τάι μπρέικ αυξάνονται αν μπορώ να προχωρήσω μπροστά με μόλις 1 ή 2 πόντους.
Είναι απαραίτητο να παίξουμε καλά στο πρώτο τρίποντο του τάι μπρέικ. Αφού κερδίσετε το μίνι μπρέικ (κερδίζοντας τον πόντο του αντιπάλου σας), πρέπει να διατηρήσετε το σερβίς στο τάι μπρέικ.
Δεν θα τα παρατήσετε αν είστε ισόπαλοι στο τάι μπρέικ. Υπάρχουν μόνο 7 βαθμοί και έχετε δουλέψει σκληρά για να φτάσετε εκεί. Συνέχισε να παλεύεις σκληρά για κάθε στιγμή.
Το τάι μπρέικ λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως όταν παίζετε ένα παιχνίδι, με τη διαφορά ότι θα εναλλάσσεστε με κάθε άλλο σέρβις. Να έχετε κατά νου τη στρατηγική σας και να είστε συνεπείς.
Συχνά αρκεί να κερδίσεις το τάι μπρέικ με το να είσαι συνεπής. Ο αντίπαλός σας μπορεί να είναι το ίδιο νευρικός με εσάς. Αυτά τα νεύρα μπορεί να προκαλέσουν ένταση στον αντίπαλό σας και να οδηγήσουν σε λάθη χωρίς αναγκασμό.
Σας υπόσχομαι ότι αυτές οι συμβουλές θα σας εγγυηθούν ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσετε το Tie-break.

Συμβουλές για να κερδίσετε ένα tie Break στα διπλά

Τα διπλά είναι ομαδική προσπάθεια. Ο συμπαίκτης σας πρέπει να είναι 100% θετικός σε όλο το τάι μπρέικ. Δεν υπάρχει περιθώριο λάθους σε αυτό το σημείο. Ενθαρρύνετε τον σύντροφό σας σε όλα τα σημεία.
Πυροβολήστε στον πιο αδύναμο παίκτη της αντίπαλης ομάδας. Εάν χρειάζεστε διευκρίνιση, χτυπήστε τη συσκευή αναπαραγωγής.Συνεχίστε να εργάζεστε πάνω στη στρατηγική σας.
Παίξτε λίγο λιγότερο ριψοκίνδυνο αν είστε σε ισοπαλία. Μπορείτε να πάρετε περισσότερα ρίσκα αν κερδίσετε το τάι μπρέικ.
Είναι απαραίτητο να σερβίρετε καλύτερα στο διπλό παρά στο απλό. Μην χτυπήσετε ένα χτύπημα. Θα ξέρεις τι θα χτυπήσει μόνο αν διαχειριστείς σωστά τη ρακέτα.
Εάν είστε μπροστά από τον άλλο με περισσότερους από 3 βαθμούς, θα πρέπει να σερβίρετε μεγάλο. Αυτό θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητές σας να κερδίσετε τον πόντο.

συμπέρασμα

Αφού έπαιξα δεκάδες φορές, οι γνώσεις μου για το σύστημα βαθμολόγησης του τένις ήταν ολοκληρωμένες. Μπορείτε να εμπιστευτείτε έναν πιο έμπειρο παίκτη για να σας βοηθήσει.
Ελπίζω να βρείτε αυτό το άρθρο χρήσιμο για να απαντήσετε στις ερωτήσεις σας σχετικά με τα διαλείμματα τένις. Εάν όχι, δημοσιεύστε την ερώτησή σας στην ενότητα σχολίων μας.