Τα πιο δημοφιλή αθλήματα της Ελλάδας

 

Τις τελευταίες δεκαετίες, η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε διάφορα αθλήματα και το ποδόσφαιρο έχει υποστεί μια γρήγορη μετάβαση, με την ελληνική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου να κατακτά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου UEFA 2004. Πολλοί Έλληνες αθλητές είχαν τρομερές επιτυχίες και κέρδισαν παγκόσμιους και ολυμπιακούς τίτλους σε διάφορα αθλήματα, όπως μπάσκετ, πάλη, υδατοσφαίριση, στίβο και άρση βαρών, με πολλούς από αυτούς να γίνονται διεθνή αστέρια στα αντίστοιχα αθλήματα.

Η επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα οδήγησε στην ανάπτυξη πολλών αθλημάτων και στην κατασκευή πολυάριθμων αθλητικών χώρων παγκόσμιας κλάσης σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Αθήνα. Στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, συμπεριλαμβανομένων των Intercalated Games, οι Έλληνες αγωνιζόμενοι κέρδισαν 146 μετάλλια για την Ελλάδα σε 15 διαφορετικά ολυμπιακά αθλήματα, καθιστώντας την Ελλάδα ένα από τα κορυφαία έθνη στον κόσμο όσον αφορά τις αναφορές κατά κεφαλήν. Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, μπορείτε να περιμένετε ο αθλητισμός να παραμείνει μια σημαντική πτυχή του ελληνικού πολιτισμού. Ας δούμε τι προβλήθηκε στους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες, σε ποια αθλήματα συμμετέχουν οι σημερινοί Έλληνες και σε ποια διαπρέπουν σε αυτό.

Αυτή η χώρα της Νότιας Ευρώπης είναι παθιασμένη με το ποδόσφαιρο. Η εθνική της ομάδα είχε αναδειχθεί σταδιακά στη διεθνή σκηνή, ξεκινώντας με τη νίκη της έκπληξη επί της Πορτογαλίας στο UEFA Euro 2004, όταν ο Άγγελος Χαριστέας σημείωσε το μοναδικό της γκολ. Αυτό θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του διεθνούς ποδοσφαίρου. Η Ελλάδα θεωρείται επίσης ως μια δύναμη του μπάσκετ σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της FIBA ​​και θεωρούνται ως η τέταρτη μεγαλύτερη ομάδα στον κόσμο. Από το 2006, η ελληνική εθνική ομάδα μπάσκετ κατακτά τακτικά το ασημένιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της FIBA, ενώ έχει κερδίσει επίσης το χάλκινο στο Ευρωμπάσκετ από το 2009. Κέρδισε δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (1987 και 2005), καθώς και δύο άλλα μετάλλια το 1989 (ασημένιο ) και 1949 (χάλκινο) (χάλκινο). Η Ελλάδα είναι ένα από τα τέσσερα μόλις έθνη που έχουν συμμετάσχει σε κάθε Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες από την έναρξη των αγώνων το 1896. Παρά την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για το μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του 1980 με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, έστειλαν αθλητές στη Μόσχα.

Εδώ περιλαμβάνονται αθλήματα, αθλητικές εκδηλώσεις και αθλητές που σχετίζονται με την Ελλάδα.

Ποδόσφαιρο: Οι Έλληνες απολαμβάνουν να παίζουν ποδόσφαιρο και παρόλο που δεν είναι από τους καλύτερους, ενθουσίασαν (ή μάλλον συγκλόνισαν;) τους πάντες με την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου UEFA Euro 2000.

Μπάσκετ: Το μπάσκετ είναι σχεδόν εξίσου δημοφιλές με το ποδόσφαιρο και η Ελλάδα είναι δυνατός παίκτης σε αυτό το άθλημα. Τουλάχιστον, οι ελληνικές ομάδες μπάσκετ φαίνεται να έχουν πιο σταθερή επιτυχία από τις ελληνικές ομάδες ποδοσφαίρου.

Στίβος: Ο στίβος είναι ένα δημοφιλές άθλημα μεταξύ των Ελλήνων για χιλιάδες χρόνια, ενώ ήταν επίσης μέρος των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Έλληνες αθλητές αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μια δύναμη στον στίβο στους σημερινούς Ολυμπιακούς αγώνες.

Υδατοσφαίριση: Σε διεθνείς διοργανώσεις η Ελλάδα διακρίνεται ως χώρα στο ομαδικό άθλημα της υδατοσφαίρισης. Είτε άνδρες είτε γυναίκες, οι Έλληνες παίκτες είναι ισχυροί και αξιοσέβαστοι και οι ελληνικές ομάδες έχουν διαπρέψει σε ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις.

Το βόλεϊ είναι μια άλλη δημοφιλής δραστηριότητα στην Ελλάδα. Ενώ οι ελληνικές ομάδες μπορεί να μην είναι από τις καλύτερες της Ευρώπης, σίγουρα κρατούν τα δικά τους και αποδίδουν αξιοθαύμαστα στις διοργανώσεις.

Κολύμβηση: Οι Έλληνες κολυμβητές έχουν σημειώσει πολλές επιτυχίες σε πολλούς ευρωπαϊκούς και διεθνείς αγώνες και η κολύμβηση είναι ένα δημοφιλές άθλημα υγείας και αναψυχής στην Ελλάδα. Πολλά άτομα κολυμπούν αλλά δεν το θεωρούν αστείο.

Άρση Βαρών: Για πολύ καιρό η άρση βαρών ήταν μέρος της ελληνικής κουλτούρας, ενώ συμπεριλήφθηκε ακόμη και στους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι αυτό είναι το ατομικό άθλημα στο οποίο διέπρεψαν οι Έλληνες.

Η πάλη είναι μια άλλη δημοφιλής δραστηριότητα στην Ελλάδα και οι Έλληνες είναι αρκετά επιτυχημένοι σε αυτό το άθλημα σε διεθνές επίπεδο (π.χ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες). Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι η πάλη ξεκίνησε από την Ελλάδα. Για πολλούς Έλληνες, η πάλη δεν ήταν απλώς ένα άθλημα αλλά και μια αναγκαιότητα, καθώς χρειάζονταν πολεμιστές για να μάθουν πώς να παλεύουν με επιτυχία.

Ιστιοπλοΐα και Κωπηλασία: Η Ελλάδα έχει πολλή θάλασσα γύρω της και πολλά νησιά. Δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι η ιστιοπλοΐα (και άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες) είναι πολύ δημοφιλείς. Από την άλλη, η κωπηλασία και η ιστιοπλοΐα δεν είναι μόνο δημοφιλή, αλλά είναι και αθλήματα που έχουν φέρει στην Ελλάδα πολλές επιτυχίες. Η Ελλάδα έχει κερδίσει τα περισσότερα ΧΡΥΣΑ μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Χάντμπολ: Ένα άλλο εξαιρετικά δημοφιλές ομαδικό άθλημα στην Ελλάδα είναι το χάντμπολ. Από την άλλη, οι ελληνικές ομάδες δεν έχουν ακόμη αγωνιστεί σε αυτό το άθλημα τακτικά.